Steeds meer energie moet uit duurzame bronnen gewonnen kunnen worden. De wereld kan in 2050 zo’n 95% van de energie uit duurzame bronnen halen, als er maar genoeg geïnvesteerd wordt. Deze cijfers blijken uit een rapport van de European Renewable Energy Council (EREC), Greenpeace en o.a. sustainability adviesbureau Ecofys.
Om deze ambitie te halen moet er flink worden geïnvesteerd. Om doelstelling te bereiken moeten de internationale investeringen in groene energie in 2030 opgelopen zijn tot $18 miljard. Op dit moment is ongeveer 18% van de opgewekte energie duurzaam. Het is dus maar zeer de vraag of de doelstelling realistisch is. Als de doelstelling gehaald wordt, levert dat meer banen op. In 2030 zouden meer dan 8 miljoen mensen werkzaam zijn in groene energie.
Het grootste deel van de benodigde investeringen moet volgens de milieuorganisaties betaald worden door landen die historisch gezien de grootste bijdrage hebben geleverd aan de CO2-uitstoot. Ook de draagkracht van een land speelt een rol.
Zo zouden de Verenigde Staten in 2010 36,6% van de rekening moeten voldoen. In 2030 zou dit zijn teruggelopen tot 28,9%. China, de grootste vervuiler, zou vanwege zijn kortere industriële geschiedenis en kleinere welvaart in 2010 slechts 4,3% van de investeringen moeten betalen. In 2030 loopt dit echter op naar 13,6%.
Als het voorgestelde scenario wordt gevolgd, zal in CO2-uitstoot in 2015 zijn piek bereiken, om daarna gestaag te gaan dalen.