Het opgewekte energie dat geleverd wordt door windmolenparken dreigt verloren te gaan. De Nederlandse netbeheerder Tennet heeft dit jaar al zeven keer stroom van de windmolenparken moeten ontkoppelen vanwege het feit dat het hoogspanningsnet het niet aan kon.
Dit zeg Lex Hartman, directeur corporate development van Tennet. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het vervoer van stroom via de hoogspanningsnet in Nederland en in grote delen van Duistland.
In Nederland zijn feitelijk verbindingen nodig voor 2000 MW van wind op zee. Er is wel af en toe sprake dat er bijna 6000 MW geleverd wordt door de windmolenparken. Het vorig kabinet besloot dat windmolenparken in zee 6000 MW moeten kunnen leveren. ‘Dus moet het net die hoeveelheid stroom aankunne’, zegt Hartman.
‘Economisch gezien niet erg handig. Het kan wel, maar het is kostbaar. Het is aan de maatschappij en de politiek om aan te geven of we dat willen. Wind heeft nu eenmaal geen aan- en uitknop. Een windmolen op zee levert twee derde van de tijd niet zijn volle capaciteit. Een paar paar procent wind die fluctueert, is geen prbleem, maar regelen we wel weg, maar 6000 MW aan de rand van ons systeem in plaats van verspreid aangeleverd, is wel een uitdaging’zegt Hartman.
Om dit probleem te tackelen vraagt Tennet €500 mln aan de staat, die als enige aandeelhouder is, voor het verzwaren van het hoogspanningsnet.