Vanaf september gaat Veendam Waterschap Hunze en Aa’s elektriciteit opwekken uit afvalwater. Er is een speciaal brandstofcel die loopt op ammoniak, de ammoniak wordt verkregen uit urine. Zo wordt er wel eens gesproken over ‘gele energie’.
Na jarenlange laboratoriumproeven start een groep van bedrijven in Scheemda binnenkort met een praktijkproef. Zo zal het afvalwater van een 59 duizend Groningers gezuiverd worden. ‘We mengen ook de pure urine die afkomstig is van de toiletpotten van het nieuwe provinciehuis in Assen’, zo meldt André Hammenga zuiveringstechnoloog bij waterschap Hunze en Aa’s.
Zo is er al in Scheemda een vergistingsinstallatie die rioolslib omzet in energierijk biogas. Na de vergistingsproces blijft er fosfaat (afkomstig van uitwerpselen) en ammoniak (afkomstig uit urine) over. Vervolgens wordt er magnesium toegevoegd, wat er toe leidt dat zowel fosfaat als ammoniak kan worden opgevangen door het kristal struviet. ‘Uit dat struviet verdampen we ammoniak dat daarna naar de brandstofcel gaat. Het restant van het kristal gebruiken we om opnieuw ammonium te vangen’, zegt Hammenga. Het fosfaat wordt weer verder gebruikt om kunstmest te maken.
Alle waterschappen proberen te werken aan innovatie methodes in zuiveringstechnieken waarmee zoveel mogelijk energie kan worden opgewekt. Het is voor het eerst dat een brandstofcel in een zuiveringsinstallatie elektrische stroom gaat produceren uit ammoniak.