Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Nederland ligt, ondanks een grote toename aan broeikasgassen in 2010, op koers om onder het afgesproken emissieplafond van het Kyotoprotocol te blijven. Dit meldt staatsecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Maandag werden er cijfers over de emissies gepubliceerd op de website van het Centraal Bureau van de Statistiek. Vorig jaar was er een groei van 6 procent in de uitstoot van broeikasgassen. De stijging is hierdoor maar 1 procent verwijderd van het peiljaar 1990 waar de afspraken op gebaseerd zijn. Het doel waar Nederland naar toe werkt is om de broeikasgassen tussen 2008 en 2012 te verlagen met 6 procent ten opzichte van 1990.

Het beeld dat de procentuele toename in 2010 geschetst wordt is enigszins vertekend, dit komt doordat er een recessie heerste in Nederland in 2009. In dat jaar daalde de complete economische activiteit in Nederland wat er toe leidde dat er minder uitstoot was van broeikasgassen. Ook was 2010 een jaar met veel koude maanden in het begin van het jaar en aan het eind waren er grote periode van koud. Men ging meer aardgas verstoken om zich warm te houden.

‘De toename door de strenge winters is een niet-structurele tegenvaller,’ aldus Atsma. De nieuwe cijfers kunnen er wel toe leiden dat de overheid ‘een groter beroep moet doen op de aankoop van buitenlandse emissiereducties’. Atsma kan niet aangeven wat voor bedragen hiermee gemoeid zouden zijn.

PvdA-Kamerlid Diederik Samson zegt niet verbaasd te zijn dat Nederland de afspraken van het Kyotodoelen haalt. Deze doelen waren volgens Samson niet erg revolutionair. De Europese reductiedoelen zullen wel een lastiger doel zijn om te behalen. In Europa heeft Nederland het doel overgenomen om de emissie van broeikasgassen van 1990 te verlagen met 20 procent voor 2020. ‘Die doelen halen we niet als er geen aanvullend beleid komt’, zo zegt Samson.

De Minister van Energie Maxime Verhagen werkt aan een nieuw plan om energie bedrijven te verplichten een percentage van de door hun opgewekte stroom duurzame energie te laten zijn. Dit zou als vervanging moeten werken voor het afschaffen van subsidies van duurzame energie. Deze leveranciersverplichting zou de energie bedrijven vrij laten hoe dit behaald wordt.

De uitwerking op dit plan laat nog op zich wachten doordat deze vorm van stimulering de kleinere energiebedrijven er toe zet om dure groene certificaten te moeten opkopen bij concurrenten. De concurrenten met kolencentrales kunnen goedkoop biomassa bijstoken. De minister probeert hier nog een oplossing voor te zoeken.


Meer nieuws:

Meer nieuws