In het Britse Tees Valley worden er voorbereiding getroffen voor de bouw van een installatie die het mogelijk maakt duurzame energie te winnen uit ‘gewoon’ huisafval, de bouw hiervan start aan het eind van 2011. Er worden naar gestreefd de installatie in 2014 operationeel te hebben.
De installatie wordt gebouwd bij het plaatsje Billingham. Het zal voorbewerkt huis- en bedrijfsafval, dat normaal gestort zou worden, door vergassing omzetten in een duurzame energiebron. De installatie zal 300.000 ton afval per jaar om kunnen zetten in 49 megawatt, hiermee kunnen 50.000 huishoudens voorzien worden van energie.
Het bedrijf dat achter deze installaties zit heet Air Products, deze is voornamelijk bekend als producent van waterstof. Het bedrijf wil een serie van dit soort installaties door Engeland bouwen waarmee duurzame energie opgewekt kan worden, het is de bedoeling dat de serie 250 megawatt gaan opleveren.
‘De bouwvergunning is een belangrijke stap in de realisatie van ons eerste project in Engeland voor het opwekken van energie uit afval’, aldus de Europese directeur van Air Products Ian Williamson. ‘In de installatie maken we gebruik van de nieuwste en meest geavanceerde vergassingstechnologie om duurzame energie op te wekken. Op termijn kan onze technologie ook ingezet worden voor de productie van duurzame waterstof, die in brandstofcellen wordt omgezet in elektriciteit. Dit project voor duurzame energievoorziening kan dus ook een rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de waterstofeconomie, een terrein waarop Air Products zeer actief is.’
Het project in Tees Valley is in samenwerking gedaan met een aantal andere partijen waaronder Waste Management, Atkins en AlterNRG. Gezamenlijk zijn er verschillende technische- en milieustudies gedaan. Er werden ook nationale en lokale organisaties benaderd en de lokale bedrijven en bewoners mochten ook hun inbreng geven. De vergassingstechniek wordt al 15 jaar gebruikt. Zo zijn er twee installaties in Japan die hetzelfde techniek gebruiken, deze zijn zeer betrouwbaar gebleken en te voldoen aan de hoge emissie-eisen. De vergassingstechniek maakt vooral gebruik van niet recyclebaar materiaal, dat gebruikt kan worden om duurzame energie, waterstof of biobrandstoffen te produceren. Het restproduct kan ook nog eens gebruikt worden voor onder ander isolatiemateriaal, vloertegels of voor het aanleggen van wegen.
De waste-to-energy zal ook helpen bij het realiseren van doelstellingen van de lokale overheid omtrent werkgelegenheid, energievoorziening en milieuzorg. De Engelse overheid is ook zeer te spreken van dit initiatief, het is een duurzame manier voor het beheren en verwijderen van afval met daarbij een groot voordeel van het opwekken van duurzame energie. ‘De nieuwe technologie is een goede aanvulling op de al bestaande technologieën om energie uit afval te halen’, zo zegt de minister van Energie en Klimaatverandering Greg Barker. ‘Energieopwekking uit afval leidt tot een aanzienlijk vermindering van de hoeveelheid afval die gestort moet worden en levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de koolstoftoename energievoorziening in het land.’