Groene/duurzame energie hoeft op lange termijn niet meer te kosten dan fossiele energie. De kosten en baten van groene energie zijn in 2050 vrijwel hetzelfde als die van fossiele energie. Daarom moet een nieuw kabinet krachtig inzetten op de omschakeling naar een duurzame energievoorziening en dit opnemen in het regeerakkoord.
Dat concludeert EnergieTransitie, een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstituten, op basis van een studie die vandaag is verschenen. Het onderzoek, getiteld ‘Investeren in een schone toekomst’, is gemaakt door SEO Economisch Onderzoek in Amsterdam die verschillende routes onderzocht hebben die tot minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen (CO2) leiden.
In opdracht van het Regieorgaan heeft SEO een aantal beleidsvarianten onderzocht met als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen: doorgaan op de huidige weg (olie, kolen, gas), een fossiele weg met kernenergie en ondergrondse opslag van CO2 en een derde duurzame weg. Uit de studie blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 procent is verminderd bij zowel de fossiele weg (met kernenergie) als bij een beleid dat is gericht op winning van duurzame energie. „Een route met veel hernieuwbare energie levert geen totaal ander saldo op van maatschappelijke kosten en baten dan een route waarin CO2-opslag en kerncentrales centraal staan”, zegt de econoom Carl Koopmans, onderzoeker bij SEO.