Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je het hoort: overstappen loont! Voor de meeste consumenten levert overstappen van energie een forse besparing op. Toch maken opvallend weinig mensen gebruik van de mogelijkheid om over te stappen. En dat is natuurlijk zonde.
Waarom levert overstappen geld op?
Zoals gezegd: overstappen kan flink schelen in de portemonnee. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat komt doordat de energiemarkt in 2004 is geliberaliseerd. Dit betekent dat de consument zelf hun energieleverancier kunnen kiezen. Daardoor moeten de verschillende leveranciers met elkaar concurreren, en dat doen ze door hun prijzen te verlagen.
Doordat je zelf een leverancier kunt kiezen, kun je dus zelf op zoek gaan naar de leverancier met de beste prijs of de beste voorwaarden. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor de duurzaamste of meest millieuvriendelijke energieleverancier. Als je al eens bent overgestapt naar de voordeligste leverancier, wil dat nog niet zeggen dat opnieuw overstappen jou geen voordeel meer op kan leveren. Om klanten te trekken, bieden veel leveranciers namelijk van tijd tot tijd kortingen of andere aanbiedingen. Het is daarom altijd een goed idee om deze aanbiedingen in de gaten te houden.
Hoe werkt overstappen?
Overstappen, het klinkt als een hoop gedoe. Maar dat is het absoluut niet. Goed, je moet natuurlijk op zoek gaan naar de goedkoopste leverancier, maar dat doe je heel gemakkelijk op deze site. Daarna is het slechts een kwestie van kiezen. Overstappen van energie is niets meer dan een administratief proces. Je nieuwe leverancier meldt aan de netbeheerder dat je over wilt stappen. Die checkt vervolgens of dat mag volgens je energiecontract, en laat vervolgens aan je oude leverancier weten dat je over gaat stappen. Je krijgt dan een brief thuis, om het overstappen te bevestigen.
Bij het overstappen moet je ook je meterstanden doorgeven, zodat de netbeheerder deze kan checken. Je kunt zelf het moment van overstappen bepalen, en je zult nooit zonder stroom komen te zitten. Je blijft namelijk gewoon op hetzelfde energienet aangesloten, alleen de invoer verandert.
Overstappen is dus ontzettend simpel. Het enige dat je echt zelf hoeft te doen, is het kiezen van een leverancier en het doorgeven van de meterstanden. De rest gaat als vanzelf. Dus als je met zo’n simpele procedure een flink bedrag kunt besparen, waarom zou je het dan niet doen?