Veel gemeenten hebben plannen klaarliggen om zonnepanelen aan te brengen op daken van overheidsgebouwen. Het doel van Zonnepanelen is duidelijk; het terugbrengen van CO2 emissie. In de gemeente Epe zijn de plannen inmiddels vrij concreet. Op daken van enkele scholen zouden op korte termijn zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
Maar net als in veel andere gemeenten, is ook in Epe de aanleg van duurzame energie bronnen volledig afhankelijk van subsidie. Hierdoor is het onzeker of het project door zal gaan. De gemeenten Deventer, Raalte, Olst-Wijhe en Bronckhorst zijn eerder met een soortgelijk project begonnen en hebben de subsidie van het rijk al wel binnen. Hier worden 7000 zonnepanelen geplaatst.
In Epe wil men in de 1ste helft van 2011 panelen gaan plaatsen; “De voorbereidingen voor plaatsing zijn in volle gang. Elke locatie is technisch onderzocht door het installatiebedrijf en op enkele locaties zijn de onderstellen geplaatst. En er is met scholen overleg geweest over de praktische en financiële aspecten.”
Het is de bedoeling dat de gemeente een lening financiert voor scholen en dat die scholen zelfstandig panelen plaatsen. De opgewekte stroom is dan ook voor de scholen bedoeld. Er worden zo gesloten duurzame systemen gecreëerd.
Iedereen die zich heeft opgegeven voor de subsidie-regeling, ontvangt gedurende 15 jaar elk jaar 15.000 euro. Na 12 wordt het break-even punt bereikt. Vanaf dan heeft iedereen die participeert gratis stroom. Of de scholen straks inderdaad geen energierekening meer krijgen, is nog de vraag, de ene school verbruikt immers meer energie dan de andere, maar ze leveren wel een bijdrage aan een beter milieu.