We leven in een tijd waarin het energieverbruik grondig op de schop moet. Het verbruik van fossiele brandstoffen wordt steeds verder teruggedrongen terwijl hernieuwbare bronnen voor brandstof in opkomst zijn. Dat houdt in dat we de manier waarop we stroom en gas verbruiken steeds meer moeten aanpassen. Niet alleen dat verbruik verandert maar de apparatuur ook. We keken naar de gevolgen van het elektrificeren van alles om ons heen.
Inhoudsopgave
Een andere manier van gas verbruiken
Het gas wat we in het verleden gebruikten werd gedolven uit de grond. Deze vorm van grijs gas heeft rampzalige gevolgen voor het milieu. De CO2 uitstoot bij het delven van het gas en het verbruik zelf loopt uit de hand waardoor het klimaat ontregeld raakt. Inmiddels zijn er andere methodes bekend om je huis te voorzien van warmte en warmwater. Dit kan onder andere via een warmtepomp of een zonneboiler. Deze methodes hebben een nadeel. Ze leveren dan wel warmte en warmwater maar tegelijkertijd verbruiken ze elektriciteit. De apparaten moeten immers op het stroomnet worden aangesloten omdat de hernieuwbare bron zoals lucht of water wel extra moet worden verwarmd via een warmtewisselaar. Deze methode zal er dus voor zorgen dat het stroomverbruik van een huishouden toeneemt. Gelukkig zijn deze apparaten zo ontworpen dat ze minimaal extra gebruik maken van stroom. Je verbruik neemt wel toe maar niet zo dramatisch als wordt voorgespiegeld.
De andere variant, de zonneboiler, werkt eveneens voor een bepaald deel met stroom. De zonneboiler heeft echter de zon als hernieuwbare bron voor energie. Die zonkracht wordt via zonnecollectoren of zonnepanelen gewonnen en daar schuilt gelijk de oplossing voor het probleem. Zonnepanelen worden immers ook gebruikt om energie op te wekken. Wanneer er moet worden gekeken naar een methode om warmte op te wekken zou deze laatste methode dus de voorkeur moeten genieten.
Stroom opwekken via zonnepanelen
Stroom voor je huis kan worden opgewekt door het gebruik van zonnepanelen. Dit heeft als gevolg dat er energie wordt opgewekt in enkelstroom die moet worden omgezet naar wisselstroom. Daarvoor is een omvormer nodig. De omvormer is een apparaat wat op het stroomnet moet worden aangesloten. Er is namelijk een zekere mate van stroom nodig om de energie die je opwekt via de zon te leveren naar je huis. Zonnepanelen zijn dus een oplossing die energie levert maar tegelijkertijd ook in een heel beperkte mate energie kost. Omvormers worden namelijk zo gemaakt dat ze een zeer aangenaam energielabel hebben.
De auto werkt op stroom
Een extra manier van stroomverbruik is de auto in de nieuwste vorm. Deze rijdt voor een belangrijk deel op stroom. De stroom voor het opladen van de auto moet worden geproduceerd. Daarbij kan worden gekozen voor meerdere bronnen van energie. De oplossing die door leveranciers van dergelijke auto’s het meest wordt aangeraden is die waarbij de laadpaal bij je huis wordt voorzien van stroom via zonnepanelen op je eigen dak. Daardoor wek je dus voor een aanzienlijk deel de energie op voor je eigen vervoersmiddel. Blijft uiteraard het punt dat er ook regelmatig moet worden geladen wanneer je niet thuis bent. Voor deze manier moet uiteraard ook stroom worden geleverd naar de diverse laadstations in ons land.
Een groter beroep op elektriciteit
Deze vormen van nieuw energieverbruik sparen dus het milieu maar ze doen een groter beroep op elektriciteit. Dit heeft als groot nadeel dat er meer stroom moet worden opgewekt om de fossiele brandstoffen te sparen. Hiervoor worden momenteel oplossingen getroffen vanuit de overheid en door het bedrijfsleven. We hebben een aantal van deze oplossingen voor je op een rij gezet. Daarnaast keken we naar het grote probleem van duurzame energie waar je tegenop loopt.
Stroom op bepaalde momenten
Duurzame bronnen van energie zoals de zon en de wind hebben een paar nadelen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen hoe er energie moet worden opgewekt als het windstil is. Daarnaast zijn er in ons land ook genoeg dagen dat je de zon nauwelijks ziet. Deze momenten worden ook wel de daltijden genoemd in de stroomlevering. Het is goed om te weten dat er, samen met de toename van het stroomverbruik, ook oplossingen zijn voor dit probleem.
Energiecentrales voor opslag
De oplaadbare batterij voor apparaten was al veel langer bekend in het huishoudelijk gebruik. De batterij wordt opgeladen om stroom te kunnen leveren wanneer deze is aangesloten op het stroomnet. Daarbij is de batterij dus geschikt om stroom te leveren in een apparaat. Tegenwoordig komen er steeds meer energiecentrales in ons land die eigenlijk werken als oplaadbatterijen. Wanneer er een hoop stroom wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen wordt er een groot deel van deze stroom opgeslagen in deze energiecentrales. Op het moment dat er een dip is in de aanlevering van stroom door wind of zon wordt er gebruik gemaakt van de energie in deze centrales. Wanneer de bron van energie weer aanwezig is wordt de ‘accu’ in deze centrales weer opgeladen. Deze energiecentrales zijn in gebruik door energiebedrijven die deze exploiteren. Om deze centrales te kunnen bouwen is geld nodig. Dit wordt ingezameld door de overheid in de vorm van de ODE regeling. Het gaat hier om de Opslag Duurzame Energie voor de transitie. Je betaalt dus zelf als gebruiker van stroom voor deze innovatie.
Eigen stroom opwekken met overproductie
het afnemen van stroom is niet altijd noodzakelijk bij een energieleverancier. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de stroom zelf op te wekken via zonnepanelen. Het advies van de overheid is in dat geval altijd dat je kiest voor een zodanige hoeveelheid zonnepanelen met een hoog vermogen dat je een overproductie bereikt. Deze overproductie wordt terug geleverd aan het energienet. Je krijgt daar een vergoeding voor vanuit het energiebedrijf en de overheid. In de uren dat jouw installatie geen stroom kan leveren neem je energie af van het energiebedrijf. Op die manier vindt er op jaarbasis een verrekening plaats. Je kan op deze manier met een installatie zonnepanelen nagenoeg geheel voorzien in je energieverbruik.
Een omslag die tijd nodig heeft
Het mag duidelijk zijn. Om de omslag te bereiken en de gevolgen van elektrificeren te kunnen opvangen is gewoon tijd nodig. Met de groei naar de extra vraag naar energie groeit ook het aantal mogelijkheden om deze vraag te kunnen opvangen. We hebben tot 2030 voor 70 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2050 moet dit traject zijn voltooid.
Vraag tarieven op
Wil jij een nieuw energiecontract met groene stroom, klik dan nu op onderstaande button. Je ontvangt gelijk vrijblijvend een aantal offertes om te vergelijken. Dit levert je direct een aanzienlijk voordeel op.