Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Binnen slechts een paar minuten een goedkopere energielevering

Iedereen betaalt voor zijn of haar stroom- en gaslevering. Iedere maand betaal je aan een energieleverancier een bepaald bedrag. Dit wordt ook wel het termijnbedrag genoemd. Aan het eind van het jaar krijg je een overzicht van de energieleverancier met daarop de door jou verbruikte energie en de door jou betaalde energiekosten. Dit overzicht wordt ook wel de energienota genoemd. Maar uit welke elementen bestaan die kosten nu eigenlijk? En hoe kom je erachter of je niet te veel betaalt voor je energierekening?

Waaruit bestaan de energiekosten?

Het grootste deel, maar liefst 46 procent, van de energiekosten bestaan uit btw en overheidsheffingen. Je betaalt bijvoorbeeld energiebelasting over elke kilowattuur aan stroom en elke kubieke meter aan gas. Btw betaal je over zaken als netwerk, levering en transport van energie.

En welke kosten zijn er nog?

Je energiekosten bestaan naast de overheidsheffingen en btw ook uit de leveringskosten en het vastrecht stroom en gas. Dit zijn vaste bedragen die maandelijks aan de energieleverancier betaald moeten worden. Dit is vergelijkbaar met een abonnement op je telefoon. Daarnaast heb je nog de netwerkkosten van stroom en gas. Deze bestaan uit transportkosten voor het vervoer van je stroom en gas en de capaciteitskosten. Per aansluiting betaal je een vast bedrag voor de capaciteit, die de meter aankan. Hoe hoger de capaciteit van de meter, hoe hoger de kosten.

De Nederlandse energieleveranciers

De bedrijven, die de stroom en gas leveren aan de huishoudens, noemen we energieleveranciers. Nederland heeft 38 verschillende leveranciers, waarvan Essent, de Nederlandse Energiemaatschappij, Oxxio, Greenchoice en Eneco een aantal bekende namen zijn. De energieleveranciers kunnen de energie zelf produceren of ze doen deze inkopen bij producenten en tussenhandelaren. De prijzen van energieleveranciers zijn constant aan verandering onderhevig. De prijs wordt bepaald door factoren, die zowel van de consument als van de leverancier afhankelijk zijn.

De tarieven van energie wisselen tweejaarlijks

De continue ontwikkelingen op het gebied van globale olie- en gasprijzen hebben ervoor gezorgd dat Nederlandse energieleveranciers twee keer per jaar hun prijzen mogen aanpassen. Deze aanpassing vindt plaats op 1 januari en 1 juli. Bij een energieleverancier kun je kiezen voor een contract met vaste prijzen, dan merk je niks van de twee prijswijzigingen, die op een jaar plaatsvinden. Heb je een variabel contract, dan heb je wel te maken met de prijswijzigingen.

In welke regio woon je?

Energieleveranciers hanteren verschillende prijzen in verschillende regio’s, dus je adres is een bepalende factor in je energiekosten. Ook de energiekosten van de netbeheerders verschilt per regio.

Onderlinge concurrentie van energieleveranciers

Ook de energiemarkt wedijvert met elkaar en elke leverancier wenst zoveel mogelijk klanten naar zich toe te trekken. Daarom moeten de leveranciers zich zo aantrekkelijk mogelijk maken door met goede tarieven en aanbiedingen te komen.

Persoonlijke wensen spelen mee

Je persoonlijke energieverbruik bepaalt uiteraard ook hoeveel je maandelijks moet betalen. De keuzes die je maakt op dit gebied, zoals kiezen voor groene stroom, bepalen de hoogte van je energierekening. Daarnaast bepaalt ook het soort contract dat je hebt afgesloten de prijs. Heb je een contract met vaste of variabele prijzen? Wat is de duur van je contract?

Energie vergelijkingssites

Door de fluctuerende prijzen is het raadzaam om de energieleveranciers zelf ook halfjaarlijks te vergelijken en anders over te stappen van leverancier, zodat je altijd een energielevering krijgt die het beste bij jouw behoeftes past. Je hoeft deze prijzen niet zelf te vergelijken. Er zijn meerdere onafhankelijke vergelijkingssites te vinden, die voor jou de beste leverancier aanbieden tegen de laagste prijs. Hierbij worden onder andere prijs, pakketvoorwaarden en leveranciersbeoordelingen vergeleken.

Energie vergelijken: hoe gaat dat in zijn werk?

Op de vergelijkingswebsites vind je een energievergelijker. Dit is een soort zoekmachine, waarin je een aantal persoonlijke gegevens moet invullen, zoals adresgegevens en hoeveel personen er in het huishouden wonen. Ook kun je aangeven of je gebruik maakt van zonne-energie. Hierna volgt er een top tien van de voor jou geselecteerde energieleveranciers met hun prijzen per jaar. Ook zie je in een oogopslag de pakketvoorwaarden, de welkomstpremies, de leverancierswaardering en klantervaringen. Binnen de top tien kun je nog filteren op contractduur, contractsoort en duurzaamheid.

Overstappen van energieleverancier?

Via de vergelijkingswebsites kun je tevens direct overstappen. Meld je aan en vul het overstapformulier in. Binnen een paar minuten is je overstap een feit en binnen zes weken ben je al bij je nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier zegt tevens je oude contract op. Zo kom je niet in de tussenperiode zonder energie te zitten. Tevens heb je veertien dagen de tijd om je eventueel te bedenken.


Meer nieuws:

Meer nieuws