De komende jaren zal de productie van Nederlandse energie groeien. Er wordt verwacht dat er tot 2018 een uitbreiding zal zijn van 14 gigawatt, dit is een stijging van 50 procent vergeleken met de huidige productiecapaciteit. De groei komt voornamelijk van de grotere, traditionele energiebedrijven door investeringen die gedaan zijn in nieuwe centrales.
Dit jaar wordt er al 1,5 GW aan nieuwe productie in gebruik genomen. Tussen 2012 en 2014 zal er nog eens 7 GW in gebruik genomen worden. Dit zal betekenen dat er tot 2018 voor in totaal ruim 14 GW gerealiseerd zal worden.
Dit alles blijkt uit het recent verschenen Rapport Monitoring Leveringszekerheid, dat elektriciteitstransporteur TenneT jaarlijks op moet stellen op verzoek van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie opstelt.
TenneT zal het transportnet uitbreiden om de groei te kunnen faciliteren. ‘Door het investeren in een goede infrastructuur faciliteert TenneT deze ontwikkeling. Door sterke internationale koppelingen kan Nederland profiteren van meer gelijke prijzen en is efficiëntere inpassing van duurzame energie mogelijk, zoals wind en waterkracht’, aldus Mel Kroon CEO bij TenneT.
Duitsland heeft eind mei 2011 aangekondigd alle kerncentrales te sluiten. Dit betekent dat er in totaal 17 kerncentrales zullen sluiten tot en met 2022. Dit wordt ondervangen door andere Duitse centrales ook zal er in de toekomst meer energie afgenomen worden van omringende landen. Dit zou ook kunnen betekenen dat er in de toekomst energie afgenomen zal worden uit Nederland. Dit zou alleen wel als neveneffect kunnen hebben dat de energieprijzen hoger zullen worden.