Ieder huishouden verbruikt energie. Je gebruikt gas of elektriciteit om te koken. Je gebruikt aardgas of stroom om je huis en water te verwarmen. Je gebruikt elektriciteit voor al je huishoudapparaten. Zonder energie kan een huishouden niet functioneren. Iedere maand betaal je aan een energieleverancier een termijnbedrag. Aan het eind van ieder jaar krijg je een overzicht van de energieleverancier met daarop de door jou verbruikte energie en de door jou betaalde energiekosten, de zogenaamde energienota. Je wilt echter niet te veel betalen voor je energierekening. Energieleveranciers kunnen flink in prijs en inhoud variëren, waardoor het voor jou als klant handig is om eens in de zoveel tijd de leveranciers te vergelijken voor de scherpste prijs voor jouw energielevering.
Inhoudsopgave
De opbouw van je energierekening
Wanneer je voor je energie betaalt, moet je ervan op de hoogte zijn dat jouw energiekosten bestaan uit een aantal onderdelen. Op elk onderdeel kan namelijk bespaard worden. Ten eerste bestaan jouw energiekosten uit de btw en energiebelasting. Dit is het grootste deel van je kosten. Je betaalt energiebelasting over elke kubieke meter gas en elke kilowattuur stroom. Btw betaal je over zaken als levering, netwerk en transport van energie. Daarnaast heb je de leveringskosten en vastrecht van stroom en gas: de maandelijkse kosten die je aan de leverancier betaalt. Als laatste heb je nog de netwerkkosten van gas en stroom.
Waarom energieleveranciers vergelijken?
Door de prijzen van energie te vergelijken, kun je maandelijks sparen op je energiekosten. De prijs van gas en stroom verschilt namelijk per leverancier, omdat deze door de toenemende concurrentie op de energiemarkt constant met de energieprijzen bezig zijn om zoveel mogelijk klanten te trekken.
Waar moet je in je vergelijking op letten?
Energie kun je gemakkelijk vergelijken op de prijs. Welke energieleverancier biedt de scherpste prijzen en goedkoopste deals aan? Daarnaast kun je letten op de duur van het energiecontract. Hoe lang is de looptijd? Kun je tussentijds overstappen? Je kunt ook rekening houden met de duurzaamheid van de te leveren energie. Waar komt je energie vandaan? Is het duurzame energie? Ook een goede klantenservice is van belang, want wat als je vragen of klachten hebt? Een goede klantenservice is daar voor alle vragen en klachten van de klant en is gericht op klantvriendelijkheid. Is er iets mis, dan wil je immers zo snel en goed mogelijk geholpen worden.
Vergelijk ook het energieverbruik in je woning
Let ook op de energie die je verbruikt in je huis. Weet je jouw energieverbruik niet precies, dan kun je online ook een schatting maken van je energieverbruik door een rekentool in te vullen. Je wilt immers niet betalen voor energie, die je toch niet gebruikt. Gasverbruik reken je uit in kubieke meters. Een gemiddeld huishouden heeft een gasverbruik van 1470 kubieke meter per jaar. Het gasverbruik is afhankelijk van de grootte van je woning. Het stroomverbruik druk je uit in kilowattuur. Het gemiddelde stroomverbruik per jaar is 2990 kilowattuur. Het stroomverbruik is afhankelijk van hoeveel personen in je huishouden zitten.
Hoe kun je jouw energieverbruik verminderen?
Je energieverbruik kun je gemakkelijk inperken. Let er bijvoorbeeld op dat je elektrische apparaten helemaal uit zet. Voorkom sluipverbruik van apparaten die in slaapstand of stand-by modus staan. Gebruik de zon om je huis van genoeg licht en warmte te voorzien. Doe bijvoorbeeld de gordijnen open in plaats van je lampen aan te zetten. Of hang je was buiten om te drogen in plaats van de droger aan te zetten. Als je van huis bent, zet dan je thermostaat op vijftien graden. Het zijn kleine dingen, maar je kunt zo zeker kosten uitsparen.
Vind je energie vergelijken lastig?
Er zijn een aantal onafhankelijke vergelijkingswebsites te vinden, die energieleveranciers op basis van prijs, inhoud en kwaliteit tegen elkaar afzetten. Het enige wat je hoeft te doen, is de online vergelijker in te vullen met een aantal persoonlijke gegevens. Hierna zoekt de zoekmachine de goedkoopste energieleverancier die past bij jouw wensen en behoeftes voor je uit. In het zoekresultaat kun je nog verder filteren op jouw wensen. Ook kun je veelal overstappen van energieleverancier via de vergelijkingswebsites, waarbij de overstap vrijwel altijd door de vergelijkingssite geregeld wordt.
Wat is het beste moment om energieleveranciers vergelijken?
Het beste moment om energie te vergelijken is afhankelijk van de duur van jouw afgesloten energiecontract. Sluit je een contract van een jaar af, dan is het handig om jaarlijks naar de nieuwe energieprijzen te kijken, zodat je op tijd kunt overstappen. Heb je een contract voor een onbepaalde tijd, dan kun je meestal direct overstappen.