Nu in Duitsland besloten is om niet verder te gaan met kernenergie, zien energiebedrijven zoals RWE, Nuon en E.On kansen in Nederland. Ons land zou veel energie naar Duitsland kunnen exporteren. Helemaal nu het lijkt alsof de regering vasthoudt aan de plannen voor een nieuwe kerncentrale, zou Nederland wel eens het ‘powerhouse’ van Europa kunnen worden.
Duitsland wil in 2022 geen kernenergie meer opwekken. Dit is een grote opgave aangezien onze oosterburen op dit moment 25% van de totale binnenlandse energie uit kernenergie halen. Het land telt 17 centrales, die dus in 11 jaar allemaal dicht moeten. Duitsland zal dus enorm afhankelijk gaan worden van de rest van Europa, en vooral van Nederland, om aan energie te komen. Bondskanselier Merkel wil dat Duitsland verder meer duurzame energie gaat opwekken.
Nederland kan baat hebben bij het Duitse energievraagstuk. Bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid. Dat zegt oud-directeur van kennisinstituut NRG, André Versteegh. Volgens hem kan het voor energiebedrijven vanuit prijstechnisch oogpunt interessant zijn om te investeren in centrales in ons land. “Duitsland kent nu nog een betrouwbare energievoorziening, maar dat zal tegen 2022 een stuk onzekerder worden, wanneer het afhankelijk is van levering uit het buitenland. Die afhankelijkheid zal consequenties hebben voor de prijs die de Duitsers betalen voor energie. Als er meer vraag is naar energie, stijgt tenslotte de prijs. Dat geldt overigens ook voor Nederland. Als Duitsers uit ons land energie halen, zal dat namelijk ook een opwaartse druk hebben op de energieprijzen hier.”