´Duitsland zal niet langer elektriciteit exporteren´, aldus de de Duitse netwerkbeheerder. Sinds de ramp in Fukushima zijn acht oude kerncentrales stilgelegd. Dit heeft ertoe geleid dat het land zichzelf net kan voorzien van voldoende energie om aan de eigen behoeftes te voldoen.
Matthias Kurth van de netwerkbeheerder verklaarde dat sinds de centrales gesloten zijn het evenwicht tussen vraag en aanbod ontregeld is. De netwerkbeheerder controleert de elektriciteits- en aardgasnetwerken. Na de sluiting van de acht oude kerncentrales zijn er nu nog negen actieve centrales over. Tegen het einde van 2020 moeten alle centrales de deuren gesloten hebben.
Dit vooruitzicht zorgt voor onrust in sommige Europese landen die het gewend waren om elektriciteit van Duitsland af te nemen. Met name in Frankrijk heerst onrust, waar door de lage waterstanden in de zomermaanden de productie van kernenergie laag is. Bovendien vreest men dat Duitsland in de wintermaanden elektriciteit zal moeten importeren om hun tekorten op te vangen. Tekorten die waarschijnlijk moeilijk opgevangen kunnen worden, door de al heersende lage productie van energie in Europa.