TNO gaat een duurzame wijk op Aruba bouwen. De wijk, die evenveel energie zelf moet gaan opwekken als verbruiken, is bedoeld als leerproject voor zowel TNO als overheid en bedrijfsleven. In de toekomst zouden bepaalde uitvindingen dan op grotere schaal kunnen worden ingezet.
TNO verwacht dat het vooral een opgave is om ervoor te zorgen dat alle duurzame energie goed wordt verdeeld. Door het inrichten van zogeheten ‘smart grids’ moet het mogelijk zijn om overtollig opgewekte energie op te slaan en later in te zetten als dat nodig is.
Aruba streeft ernaar om over 8 jaar de helft van al haar energie uit duurzame bronnen te halen. Omdat veel Europese landen vergelijkbare doelstellingen hebben wordt er met veel interesse gekeken naar het eiland. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd om mee te werken aan het project. Aruba heeft goede banden met de Verenigde Staten en Zuid-Amerika, dus als de wijk een succes wordt kunnen bedrijven ook andere markten betreden met hun projecten. Ook is het belastingklimaat gunstig op Aruba, omdat het eiland onder het Nederlands recht valt.