Zonne-energie opwekken via zonnepanelen moet ook kunnen voor mensen die zelf geen eigen dak hebben. Hiervoor pleit D66. Het moet voor bewoners zonder eigen dak aantrekkelijker worden om via zonnepanelen duurzame energie op te wekken. D66 gebruikt de gemeente Amsterdam als voorbeeld.
Het is op dit moment mogelijk om zonnepanelen op het gezamenlijke dak te delen maar om de duurzame energie dan via het dak naar de verschillende woningen te brengen, is een dure aangelegenheid. Er moet dan naar iedere woning een aparte kabel worden getrokken. Dit brengt veel kosten met zich mee. In een proef in Amsterdam wordt de stroom nu ‘virtueel’ verdeeld over de eigenaren waardoor de zonnepanelen veel winstgevender zijn. D66 wil dit voorbeeld gaan volgen.
“Ook wij hebben veel gestapelde woningen. Voor de bewoners van al die woningen wordt het plaatsen van zonnepanelen op hun gemeenschappelijke dak met de nieuwe aanpak een stuk aantrekkelijker dan onder de huidige regelgeving.”
De Amsterdamse proef volgt een in de Tweede Kamer aangenomen motie op waarin de regering wordt gevraagd het virtueel delen van stroom mogelijk te maken. Met het starten van de testperiode wil de gemeente Amsterdam laten zien hoe dit in de praktijk kan worden gerealiseerd.