Vandaag vindt in Den Haag een overleg plaats tussen het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), de belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker. Het overleg zal gaan over het verplichten van energieleveranciers om een bepaald deel van de stroom uit duurzame bronnen te genereren.
De zogeheten leveranciersverplichting is bedoeld om meer duurzame energie in te zetten. Als energieleveranciers niet voldoende duurzaam zijn, zou er een boete kunnen volgen. De energiesector ziet het als een goede prikkel om meer groene stroom op te wekken.
Hans Grünfeld, directeur van VEMW, is het hier niet mee eens: “Het instellen van een verplicht aandeel duurzaam klinkt mooi, maar kan niet waarmaken wat de energiebedrijven ermee beogen. De overheid, en niet de markt, bepaalt door de boete het tempo van de ontwikkeling en inzet van duurzame energietechnologie. Daardoor ontbreekt een prikkel voor kostenverlaging en zal innovatie uitblijven.”
De VEMW wil dat er eerst wordt afgewacht of de consument er niet op achteruit gaat en hoe de SDE subsidies uitpakken. Deze voorwaarden zijn in 2011 al vastgelegd. Het Ministerie van EL&I heeft aangegeven dat ze inderdaad wachten op de uitkomsten van de subsidieregelingen voordat er wordt besloten of de leveranciersverplichting ingaat.