Goed nieuws! De huidige energieprijs is een stuk lager dan het toppunt in 2022. Dit betekent dat we een stukje minder betalen voor de stroom dan we verbruiken van een energiemaatschappij. In dit artikel bespreken we de ontwikkelingen over hoe de prijs zich stand houdt.
Inhoudsopgave
Hoge daling
Wie in 2022 dacht dat het plafond nog niet bereikt was, had geen gelijk. Gelukkig heeft de energieprijs zich weer redelijk hersteld en betalen we volgens de huidige stroomprijs (03-05-2024) €0,26 per kWh. Dit is 60% lager dan de energieprijs in 2022, waar we toentertijd €0,42 per kWh betaalden.
Welk contract is handig?
Er zijn veel twijfels over welk contract dit moment het handigst is om aan te schaffen bij een energiemaatschappij. Je kunt kiezen voor een vast contract. Waarmee je profiteert van de huidige lage prijs. Hierdoor betaal je niet ineens meer als de energieprijs weer door het dak schiet, maar je kunt ook niet meegenieten als je energieprijs nog meer daalt. Bij een dynamisch contract schommel je mee met de energieprijs. Bij dalingen in de prijs betaal je dus minder, maar bij stijgingen ga je meteen meer betalen. Bepaal voor jezelf of je risico wilt nemen met het dynamische contract, of dat je voor de veilige optie kiest met de huidige energieprijs.
Hoe kon de energieprijs zo hoog worden?
Er zijn verschillende factoren waardoor de energieprijs zo enorm hoog werd in 2022. Als eerste natuurlijk de crisis in Oekraïne. Door de spanningen begon Rusland met het minderen van gas en olie aan Europese landen. Hierdoor werd alles schaarser, en steeg de prijs. Ook hadden we te maken met een gastekort. Aanbod daalt, de prijs stijgt.
Terugverdientijd zonnepanelen omlaag
Wat heeft dit nou te maken met de huidige stroomprijs? Nou, wanneer je zonnepanelen aanschaft in een periode waar de stroomprijs hoog was, heb je jouw zonnepanelen sneller terugverdient. Nu de stroomprijs lager is, verdien je jouw zonnepanelen dus ook iets minder snel terug. Geen zorgen, dit verlaagd de terugverdientijd niet extreem ver, maar het is wel goed om te onthouden.
Onafhankelijk worden van de energieprijs
Je kunt zo goed als onafhankelijk worden van de energieprijs door je woning te verduurzamen. Je kunt je eigen energieleverancier worden door het plaatsen van zonnepanelen. De stroom die je teveel opwekt kun je opslaan in een thuisbatterij of zelfs in je elektrische auto. Wist je dat je ook je elektrische auto kunt opladen met zonnepanelen? Denk ook na over andere duurzame maatregelen zoals een warmtepomp, zonneboiler of woningisolatie. Meer informatie over alle duurzame maatregelen.
Vind de juiste energieleverancier
Er zijn zoveel energieleveranciers in Nederland dat het enorm lastig is om de juiste keuze te maken. Met onze gratis energievergelijker kun je meerdere energiemaatschappijen met elkaar vergelijken en vervolgens de beste deal maken.