Iedere maand opnieuw betaal jij een voorschotbedrag aan je energieleverancier. Dit voorschotbedrag is de grondslag voor de jaarafrekening die je zal gaan krijgen. Op de jaarafrekening staat hoeveel jij daadwerkelijk hebt verbruikt aan stroom en dat wordt verrekend met de voorschotbedragen die aan jou in rekening zijn gebracht. De meeste mensen vinden hun voorschotbedrag veel te hoog. Ze verwachten dan ook dat ze een behoorlijk bedrag zullen terugkrijgen aan het eind van de rit. Niks is echter minder waar. Vaak moet je nog bijbetalen ook en wordt je nieuwe voorschotbedrag weer verhoogd.
Inhoudsopgave
Hoeveel bedragen de stroomprijzen in 2017 en 2018
De maandelijkse voorschotbedragen en je jaarafrekening bestaan uit een aantal posten. Die posten zijn globaal gezegd; stroomkosten, gaskosten, netbeheer en belastingen.
We zullen voor je uiteen zetten hoeveel je betaalt aan de post stroomkosten en waar die kosten door worden veroorzaakt. Stroom wordt aan jouw huishouden geleverd per kWh. Dit is de eenheid die een energiebedrijf aanhoudt bij de levering van elektriciteit. Het is niet zo dat er een eensluidend bedrag wordt gehanteerd voor de levering van stroom. We hebben voor je opgezocht hoeveel je gemiddeld voor een kWh stroom kwijt bent maar ook wat dit voor jouw huishouden betekent.
Wellicht is het verrassend nieuws wanneer jij je maandelijkse voorschotnota of je jaarafrekening bekijkt; we leven in een land waar je gemiddeld het laagste bedrag betaalt voor elektriciteit. Of dit in 2017 en 2018 ook zo zal blijven is natuurlijk de vraag aangezien de energiemarkt continu in beweging is. We hebben voor je opgezocht hoeveel jij kwijt bent voor een kWh stroom.
Om welk product gaat het | Subtotaal | Totaal |
Levering van stroom, exclusief bijkomende kosten | 0,07 euro | |
Energiebelasting namens de overheid | 0,11 euro | |
BTW | 0, 035 euro | |
Totale prijs per kWh | 0,215 euro |
- Als je geen transportkosten meerekent. Bovenstaand prijsschema sluit nog één factor uit; de transportkosten van een kWh stroom. Deze zullen altijd nog extra worden mee berekend, afhankelijk van de afstand die moet worden afgelegd van de energieleverancier naar jouw huis.
- Als je de transportkosten wel meerekent. Voor de volledigheid moet je nog een factor meenemen wanneer je de kosten van stroom wil berekenen. Het gaat in dat geval om de transportkosten. Dit is het bedrag wat je sinds de privatisering van de elektriciteitsbedrijven aan het transportbedrijf moet betalen. Dit bedrag is een percentage van gemiddeld 40 procent van de totale energierekening. Dit komt dus nog bovenop je aantal kWh wat je verbruikt in je huishouden.
Hoe is het prijskaartje van de stroomprijzen in 2017 en 2018 bepaald
Hoeveel jij betaalt voor stroom in 2017 en 2018 heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand aan de hand van keuzes die jij maakt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Wat is de inkoopprijs die jouw stroomleverancier betaalt voor de stroom. Sommige stroomleveranciers stunten met een veel lager stroomtarief per kWh. Dit heeft dan vaak te maken met de plek waar die stroom wordt ingekocht. Grijze stroom uit het buitenland is vaak een stuk goedkoper dan stroom die in je eigen land wordt opgewekt. Een goedkoop werkende kolencentrale is een manier bij uitstek om voor een lagere prijs stroom in te kopen. Deze lage inkoopprijs is dan ook in jouw voordeel omdat jij minder per kWh hoeft te betalen.
- Keuze 2: Is er sprake van groene of grijze stroom. Je zou verwachten dat groene stroom goedkoper is dan grijze stroom omdat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van wind. Wind is uiteraard gratis. De windmolens die moeten worden gebouwd en onderhouden kosten echter ook geld. Dat bedrag wordt bij jou in rekening gebracht wanneer je groene stroom afneemt. Groene of grijze stroom; qua prijs is er nauwelijks een verschil.
- Keuze 3: Wat zijn de kabinetsplannen voor het komende jaar. Een aanzienlijk bedrag van de stroomkosten wordt dus veroorzaakt door de energiebelasting oftewel de energietaks. Dit is belasting die de overheid heft om meer windmolenparken of zonnepanelenparken mee aan te leggen. De kosten die de overheid hiermee maakt worden natuurlijk aan de bevolking doorberekend in de vorm van energietaks. Een ander kabinet na de verkiezingen zou er zomaar voor kunnen zorgen dat die energietaks verdwijnt, of juist nog verder wordt verhoogd.
- Keuze 4: Welke apparaten koop jij in 2017 en 2018. Elektrische apparaten worden steeds energiezuiniger. De kans is groot dat jij in 2017 of 2018 een apparaat moet gaan vervangen. Kies je in dat geval voor een energielabel A++, A+ of A, dan zal je merken dat je veel minder stroomkosten kwijt bent voor je huishoudelijke apparatuur.
Lees ook: gevelenwand.nl gevelreiniging