In bepaalde situaties kan het interessant zijn om er voor te kiezen om een tijdelijk energiecontract af te sluiten. Dit kan onder meer het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld binnenkort gaat verhuizen of indien je er voor hebt gekozen om een lange (wereld)reis te boeken. In al deze gevallen zorgt het afsluiten van een tijdelijk energiecontract er voor dat je geen problemen hebt met opzeggen en dus ook niet geconfronteerd wordt met een bepaalde opzegvergoeding. Ben jij ook geïnteresseerd in het afsluiten van een tijdelijk energiecontract, maar weet je niet goed met welke zaken je allemaal precies rekening moet houden? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!
Inhoudsopgave
Wanneer kan je, je huidige energiecontract niet meenemen?
Het afsluiten van een tijdelijk energiecontract gebeurt in de praktijk veel vaker dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Dit komt omdat verschillende situaties het afsluiten van een dergelijk contract rechtvaardigen. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele van deze situaties over het hoofd ziet hebben we ze even allemaal voor jou op een rijtje gezet:
- Indien je er voor kiest om voor een lange periode te gaan reizen in het buitenland;
- Wanneer je een aanzienlijke tijd in het buitenland gaat werken en dus ook wonen;
- Indien je gaat verhuizen naar een woning waarbij de huur is inbegrepen;
- Indien je bij een andere persoon gaat intrekken die reeds over een energiecontract beschikt;
- Wanneer je als ouderling naar een verzorgingstehuis gaat;
- Indien je woning te koop staat, maar er wel nog een beperkte hoeveelheid energie wordt verbruikt;
- Indien je, je te koop staande woning wil verhuren tot ze daadwerkelijk is verkocht;
- Indien je zelf een te koop staand huis huurt exclusief energie;
- Wanneer je slechts gedurende een beperkte tijd in Nederland komt wonen;
In bovenstaande situaties is het dus doorgaans geen optie om het huidige energiecontract waarover je beschikt mee te nemen. Het afsluiten van een tijdelijk energiecontract biedt dan de perfecte oplossing. Ze blijkt in deze omstandigheden niet alleen bijzonder praktisch, maar ook nog eens financieel erg interessant te zijn. Doe er dus zeker en vast je voordeel mee!
Wat is een tijdelijk energiecontract?
Tijdelijke energiecontracten onderscheiden zich ten opzichte van de gewone energiecontracten door het feit dat ze ten allen tijde kosteloos opgezegd kunnen worden. Je moet er wel rekening mee houden dat ‘altijd kunnen opzeggen’ een relatief begrip is. In principe geldt er bij een tijdelijk energiecontract dan ook steeds een opzegtermijn van 30 dagen. De tijdelijke energiecontracten kunnen we onderverdelen in twee verschillende soorten contracten, namelijk:
- Contracten die beschikken over een onbepaalde looptijd;
- Contracten waarvoor een bepaalde looptijd geldt, maar waarbij geen sprake is van een opzegvergoeding;
Tijdelijke energiecontracten die beschikken over een onbepaalde looptijd zijn contracten die zich kenmerken door variabele tarieven. Dit zorgt er voor dat de tarieven twee keer (soms zelfs tot vier keer) op jaarbasis kunnen worden aangepast. Ze zijn wel ten allen tijde kosteloos opzegbaar en bijgevolg prima geschikt indien je weet dat je, je energiecontract in de nabije toekomst zal moeten stopzetten. Deze tijdelijke energiecontracten lijken dan ook zeer interessant, maar er is ook een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden. Ze zijn immers behoorlijk duur wanneer we ze gaan vergelijken met de vaste contracten bij de voordeligste energieleveranciers.
Tijdelijke energiecontracten die beschikken over een bepaalde looptijd (doorgaans één- of driejarige contracten) zonder opzegvergoeding zijn behoorlijk zeldzaam binnen de energiemarkt. Lange tijd was het uitsluitend Greenchoice die er voor koos om een dergelijk contract aan haar klanten aan te bieden. Het betreft hier contracten met een vaste looptijd die toch zonder kosten kunnen worden opgezegd. Greenchoice zal dan ook in de praktijk nooit ook maar enige financiële compensatie in rekening brengen voor het vroegtijdig beëindigen van een dergelijk energiecontract.
Verschil tussen een tijdelijk energiecontract en een leegstandscontract
Op het ogenblik dat je voor een bepaalde tijd je woning gaat verlaten of omwille van een andere reden kan het interessant zijn om er voor te kiezen om je energiecontract om te zetten in een zogenaamd leegstandscontract. Dit is onder meer het geval in één van de volgende situaties:
- Je bent van plan om te gaan reizen in het buitenland, maar je behoudt je woning;
- Je gaat een job aannemen in het buitenland, maar behoudt het huis;
- Je beschikt over een huis die te koop staat en waar bijgevolg geen energieverbruik bij wordt gerealiseerd;
Een leegstandscontract is dan ook zoals bovenstaande reeds laat vermoeden een contract welke kan worden aangevraagd op het ogenblik dat er geen energieverbruik wordt gerealiseerd in een huis. Dit geldt zowel voor elektriciteit als voor gas. Je hoeft in deze situatie geen rekening (meer) te houden met het betalen van een bepaald voorschot, alleen de vaste kosten die door de energieleverancier worden aangerekend zijn verschuldigd. Het betreft hier het zogenaamde vastrecht evenals de transportkosten en de belastingen. Bedenk dus altijd voor jezelf welke van de diverse vormen van energiecontracten nu voor jouw situatie precies het meest geschikt is.