Het aandeel duurzame energie van het totale energieverbruik is vorig jaar gedaald. In 2009 was het aandeel duurzame energie nog 4,2%, in 2010 daalde dit naar 3,8%. Dit meldde het CBS deze week. Er zit wel groei in groene stroom, aldus het CBS. Maar of de ambities van de regering gehaald gaan worden, is maar zeer de vraag. Het lijkt erop dat de doelstellingen naar beneden moeten worden bijgesteld.
Het totale energieverbruik in Nederland nam in 2010 met ruim 7% toe. Oorzaken hiervan zijn onder meer een koude winter en het economisch herstel. Ook het verbruik van groene stroom nam toe. Hier was een stijging meetbaar van 39.000 terajoule naar 42.000 terajoule.
In 2020 zou Nederland een aandeel van 14% groene stroom moeten hebben. Zo luidde de doelstelling een paar maanden geleden althans. Met de 3,8 in 2010, lijkt die doelstelling onhaalbaar. Maar behalve de promotie van groene stroom, zijn er ook andere oplossingen. Zo zou de Nederlanders ook simpelweg energie kunnen gaan besparen door beter op het verbruik te gaan letten. Zo kan er vooral bespaard worden op verwarmingskosten.
Toch moeten alle zeilen bij worden gezet om de ambitie van het kabinet te gaan halen. Hoewel Nederland de laatste jaren duurzamer is geworden, zijn we er nog niet. Dit liet Ton Hirdes, directeur van de Nederlandse Wind Energie Associatie, gisteren weten.
Om het verbruik en de opwekking van groene stroom overzichtelijker te krijgen, gaan er wijzigen plaatsvinden in de subsidieregelingen. Minister Verhagen (Economische Zaken) zet een plafond op de exploitatiesubsidies om groene stroom op te wekken. Ook worden subsidies in de toekomst niet langer betaald door alle belastingbetalers, maar gaat de gebruiker een heffing moeten betalen.