Ben jij al heel wat jaren klant bij jouw energieleverancier, dan is de kans groot dat je een ‘slaper’ bent geworden. Jouw energiecontract tegen een aantrekkelijke prijs is allang afgelopen en je betaalt nu de prijs die variabel is. Is jouw contract bijna afgelopen, dan is energie vergelijken ook iets wat groot voordeel kan bieden. Er kan ook een hoop misgaan bij het vergelijken van energie. Daarom hebben we een aantal valkuilen voor je toegelicht.
Inhoudsopgave
1. De laagste prijs garantie
Dit is een punt wat heel dubieus is. Een energieleverancier biedt jou de laagste prijs garantie. Het is natuurlijk altijd goed om te kijken wat die laagste prijs dan is, maar het is ook goed om te kijken naar de voorwaarden van dat contract. Is de energieprijs op dat moment sowieso enorm laag dan neem je waarschijnlijk een flexibel contract af. Dat wil zeggen dat jouw contract op dat moment een zeer lage prijs heeft. Het zal echter anders worden door de tijd heen met dit contract. Wanneer de prijs van energie opeens stijgt zal je gelijk veel meer gaan betalen per kWh stroom en per m3 aardgas. Dit soort termen geven jou dan ook geen garantie dat je echt blijvend het goedkoopste uit bent.
2. De leverancier kiezen die het mooiste cadeau geeft bij een energiecontract
Bij een energiecontract kan je soms de mooiste cadeaus krijgen. Er zijn leveranciers die jou een iPad bieden of een spelcomputer. Het gaat dan juist om die contracten die voor de leverancier de meeste voordelen hebben maar die voor jou niet altijd even goed zullen uitpakken. Vraag is dan of je dat cadeau wel echt nodig had. Een contract waarbij je de komende jaren een zeer hoog maandbedrag betaalt is een blok aan je been. Kijk dus eerst bij een leverancier naar wat ze te bieden hebben, kijk dan naar de prijs, en kijk uiteindelijk pas naar het cadeau. Zo maak je de beste overweging en betaal je ook daadwerkelijk het minste.
3. Groen, groener, groenst
Energie moet tegenwoordig groen zijn. Dat houdt in dat het moet zijn opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en waterkracht. Alle energieleveranciers koppen op hun website met het feit dat ze groene energie verkopen. Allicht. Het is aan jou om goed te onderzoeken of dit ook wel echt zo is. Dat kan je doen aan de hand van het stroometiket wat je op de website vindt. Daar staat vermeld of men niet toevallig energie verkoopt die is opgewekt in een kolencentrale of in een kerncentrale. De leverancier kan dit het label ‘Groen’ meegeven doordat er gebruik is gemaakt van GVO en Carbon Credit. GVO staat in dit geval voor Garantie van Oorsprong. Dit houdt in dat er een aandeel is afgenomen van opgewekte windenergie bij een windmolenpark in het buitenland. Deze certificaten worden afgegeven tegen betaling terwijl jij eigenlijk gewoon grijze stroom krijgt. Met een maas in de wet kan deze vergroening plaatsvinden. Een Carbon Credit geeft aan dat de leverancier aandelen inkoopt bij een project wat bomen aanplant. Bomen filteren de CO2 uit de lucht waardoor de CO2 uitstoot bij gaswinning wordt gecompenseerd. Ook hier is dus geen sprake van groen gas maar gewoon van grijs gas. Wil je echt groene stroom, dan komt die van windmolens van de energieleverancier. Wil je echt groen gas, dan komt dit uit eigen biomassa centrales. Het spreekt voor zich dat dit wat duurder is.
4. Je blindstaren op de kale energieprijs
Dit is een wel heel veel gemaakte fout. Je kijkt naar de kale energieprijs per kWh of per m3 en daar ga je vanuit wanneer je een contract neemt. Let goed op de ‘kleine lettertjes’ bij een tarief van een aanbieder. De prijs moet altijd worden vermeld inclusief alle bijkomende kosten en dat zijn er nogal wat. Zo wordt er Energietaks geheven over de energie. Het gaat dan om wel 32 procent van de totale prijs. Daarnaast wordt er ODE geheven. Dit is een belasting in het kader van de transitie naar duurzame energie. Deze Opslag Duurzame Energie loopt ook behoorlijk op. Verder vraagt de overheid nog BTW over het bedrag van jouw energieverbruik. Het gaat hier om 21 procent. Het netwerkbedrijf wat de energie naar jouw huis transporteert heeft ook nog netwerkkosten die in rekening worden gebracht. De energieleverancier zelf zal trouwens ook nog leveringskosten in rekening brengen. Een lage energieprijs wil nogal eens inhouden dat de leveringskosten behoorlijk op kunnen lopen.
5. Kiezen voor het contract met de laagste maandtermijn
Dit klinkt heel dubbel. De laagste maandtermijn wil niet altijd zeggen dat je ook het goedkoopste uit bent. De energieprijs wisselt eens per halfjaar. Op 1 januari en 1 juli wordt er een nieuwe energieprijs berekend. Kies je voor een contract voor een jaar, drie jaar of vijf jaar dan wordt de prijs berekend aan de hand van de prognose voor energieprijzen die wordt afgegeven op de energiemarkt. Er wordt van al deze prijzen een gemiddelde genomen en dat wordt jouw maandbedrag. Dat kan dus zomaar een stuk hoger zijn dan het tarief wat je ziet bij een flexibel contract. Een flexibel contract, ook wel een modelcontract genoemd, heeft de prijs vermeld staan van energie op dat moment. Dat kan dus laag zijn terwijl deze een paar maanden later veel hoger is. Kies altijd voor het contract wat jou de beste voorwaarden biedt. Wil jij niet ieder halfjaar met angst hoeven te kijken naar jouw nieuwe tarief voor energie omdat het wellicht veel hoger is, ga dan voor de zekerheid van een contract met vaste tarieven. Dit lijkt in eerste instantie wat hoger maar uiteindelijk zal je ergens halverwege het contract voordeliger uit zijn omdat de energieprijzen verder zullen stijgen.
Gewoon de laagste prijs
Wil jij een nieuw energiecontract met de beste voorwaarden en de laagste prijs, vraag dan nu offertes op met deze button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om te vergelijken voor jouw situatie.