Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Wanneer je er voor kiest om een (nieuw) energiecontract af te sluiten is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er twee verschillende soorten tarieven bestaan waar je gebruik van kan maken. We onderscheiden op dit vlak de vaste van de variabele tarieven. Op het eerste zicht lijken de variabele tarieven misschien niet zo interessant omdat ze op verschillende tijdstippen in het jaar je energiecontract heel wat duurder kunnen laten uitvallen. Dat is juist, maar daar staat tegenover dat je enkel en alleen bij een energiecontract met variabele tarieven ook kan profiteren van eventuele dalingen van de energieprijs. Denk jij er ook aan om te kiezen voor een energiecontract met variabele tarieven, maar wil je eerst even de voor- en de nadelen tegenover elkaar kunnen afwegen? Lees dan snel verder!

Wanneer worden de variabele tarieven aangepast?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om gebruik te maken van een energiecontract met variabele tarieven moet je, je er dus van bewust zijn dat de prijzen die in rekening worden gebracht voor de energie op regelmatige basis verschillen kunnen vertonen. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag hoe vaak deze tarieven nu precies worden aangepast. Vroeger was dat in principe 2 keer per jaar. Dit betekende dat de variabele tarieven werden aangepast op datum van 1 januari en 1 juli. Met ingang van het jaar 2004 werd er echter vastgesteld dat twee keer per jaar de energietarieven aanpassen niet voldoende was om eventuele wijzigingen op de markt op te vangen. Omwille van deze reden werd de frequentie waarmee variabele tarieven bij een energiecontract kunnen worden aangepast opgeschroefd van 2 keer naar 4 keer per jaar. Dit betekent in de praktijk dat ze dus elk kwartaal kunnen veranderen.

Wat maakt kiezen voor variabele tarieven interessant?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat veel mensen wel eens durven te vermoeden dat de keuze voor een energiecontract met variabele tarieven er één is die allesbehalve interessant is. Dit in het bijzonder omdat je eigenlijk over geen enkele financiële zekerheid beschikt. Hier valt uiteraard wel iets over te zeggen, maar anderzijds is het ook zo dat je dergelijke contracten vooral op de iets langere termijn moet zien. De kans bestaat inderdaad dat je op een zeker ogenblik wat meer zal moeten betalen voor je energiecontract, maar anderzijds kan er ook een flinke daling worden gerealiseerd.

Het is ondenkbaar dat de energieprijs gedurende de volledige looptijd van je energiecontract alleen maar zal stijgen of een hoog niveau zal aanhouden. Op het ogenblik dat de energieprijs daalt heeft dat meteen een directe invloed op de totale kostprijs van je energiecontract. Dit zorgt er voor dat je een energiecontract met variabele tarieven altijd niet op de korte, maar wel op de langere termijn moet evalueren. Geef je contract bovendien altijd de mogelijkheid om zich te herstellen na een zware stijging. Alleen op deze manier ben je uiteindelijk verzekerd van een echt interessant prijskaartje voor jouw energie.

De risico’s van variabele tarieven voor je energiecontract

Variabele tarieven bij een energiecontract kunnen zowel stijgen als dalen. Ondanks het feit dat er wel bepaalde wettelijke maximale stijgingen zijn in het leven geroepen moet het gezegd dat een plotse stijging toch een grote impact kan hebben op de vaste kosten die je (maandelijks) moet betalen voor je energieverbruik. Het feit dat variabele tarieven nu ook geen twee, maar wel vier keer per jaar kunnen worden aangepast zorgt er bovendien voor dat dit risico veel tastbaarder aanwezig is in vergelijking met vroeger. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een energiecontract met variabele tarieven af te sluiten is het dan ook steeds van belang om hier rekening mee te houden. Doe dit dan ook bij voorkeur niet wanneer je slechts over weinig financiële reserve beschikt. De kans dat je dan bij een mogelijke verhoging tegen problemen aanloopt is namelijk meer dan aanzienlijk te noemen.

Zijn variabele tarieven nu interessant of niet?

Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen zijn er altijd voor- en nadelen verbonden aan kiezen voor een energiecontract met variabele tarieven. Uiteraard zijn er bepaalde risico’s aan verbonden waar je maar beter rekening mee kan houden, maar anderzijds moet het ook gezegd dat een variabel tariefplan kan zorgen voor een aantrekkelijke, extra besparing op het einde van de rit. Vraag ook zeker na bij jouw energieleverancier welke limieten er worden gehanteerd en controleer de periodiciteit van de wijzigingen. Het feit dat variabele tarieven bij een energiecontract vier keer per jaar gewijzigd kunnen worden betekent namelijk niet dat elke energieleverancier hier ook in meegaat. Er zijn dan ook in de praktijk heel wat energiebedrijven die er gewoon nog steeds voor kiezen om ze slechts twee keer aan te passen. Uiteindelijk is het echter vooral jouw persoonlijke voorkeur gecombineerd met je financiële situatie die zal bepalen of een energiecontract met variabele tarieven voor jou nu al dan niet interessant genoemd kan worden.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws