Ga je voor het eerst alleen wonen? In dat geval zal je uiteraard een bepaald energiecontract willen afsluiten. Wat dit betreft is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er meerdere opties bestaan. Het energiecontract dat interessant is voor persoon A hoeft dat dan ook zeker en vast niet noodzakelijk ook te zijn voor persoon B en omgekeerd. Stel jij jezelf ook de vraag welk energiecontract nu het beste bij jou past? In dat geval is het absoluut de moeite waard om rekening te houden met de informatie die is terug te vinden op deze pagina.
Inhoudsopgave
Welke energiecontracten bestaan er precies?
Wanneer je voor het eerst een energiecontract wenst af te sluiten dien je in principe rekening te houden met twee verschillende factoren. Zo moet er namelijk niet uitsluitend worden gekeken naar het type energiecontract, maar dient er eveneens rekening te worden gehouden met de energieleverancier. Wij zetten in ieder geval even de verschillende energiecontracten die er op de markt zijn terug te vinden voor jou op een rijtje:
- Een energiecontract welke wordt afgesloten voor een onbepaalde tijd waarbij variabele energietarieven gelden;
- Een energiecontract welke wordt afgesloten voor een onbepaalde tijd waarbij vastgestelde energietarieven gelden;
- Een energiecontract welke wordt afgesloten voor een bepaalde tijd waarbij er variabele energietarieven gelden;
- Een energiecontract welke wordt afgesloten voor een bepaalde tijd waarbij er vaste energietarieven gelden;
- Een combinatiecontract welke wordt afgesloten voor een onbepaalde tijd waarbij er sprake is van vaste stroomtarieven en variabele gastarieven;
Wat veel mensen niet weten is dat er buiten bovenstaande opties nog een extra mogelijkheid bestaat. Denk hierbij aan de zogenaamde prepaid energie waarbij de afrekening gebeurt op basis van het werkelijke verbruik. Welke van deze verschillende soorten energiecontracten nu precies voor jou het interessantst is zal uiteraard door jouzelf moeten worden bepaald.
Energiecontract met variabele energietarieven
De eerste optie waarover je beschikt is een energiecontract met variabele energietarieven. Het betreft hier een contract waarbij de kostprijs van je energie op jaarbasis verschillende keren kan wijzigen. De aanpassing van de energietarieven is verbonden met de fluctuaties die plaatsvinden in de olie- en gasprijzen. Globaal geldt voor stroom een wijziging van de tarieven op datum van 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. De kostprijs voor gas wordt doorgaans geen vier, maar slechts twee keer aangepast. Het gaat hierbij om een aanpassing op 1 januari en 1 juli, respectievelijk aan het begin en in het midden van het jaar dus.
Energiecontract met vaste looptijd en variabel energietarief
Wanneer je kiest voor een energiecontract met een vaste looptijd is het altijd erg belangrijk om na te gaan of het afgesproken energietarief geldt voor de volledige duur van de overeenkomst. Het is namelijk zo dat er op de markt zeer veel energieleveranciers zijn terug te vinden die een energiecontract aanbieden met een vaste looptijd gecombineerd met een variabel tarief. Dit betekent dat je bij een stijging van de energiekosten niet zomaar de mogelijkheid hebt om kosteloos op te zeggen.
Het combinatiecontract
Combinatiecontracten zijn contracten die zoals de naam reeds laat vermoeden bestaan uit een combinatie van stroom en gas. Het komt zeer vaak voor dat de kostprijs voor de stroom gedurende de looptijd van de overeenkomst wordt vastgesteld, maar dat niet geldt voor de gasprijs. Dit zorgt er voor dat de gasprijs in principe tot wel twee keer per jaar kan wijzigen. Wil je wel iets meer betalen, zolang je dan maar over de meest optimale zekerheid beschikt? In dat geval is het altijd een aanrader om te kiezen voor een combinatiecontract waarbij zowel de kostprijs van elektriciteit als gas vaststaat. Je betaalt dan weliswaar wat meer, maar daar staat tegenover dat je jezelf heel wat slapeloze nachten kan besparen.
Energiecontract met vaste energietarieven
Dit is het type energiecontract welke door het merendeel van de mensen wordt afgesloten. Bij dit type van energiecontract is de kostprijs van de energie altijd vastgesteld. Dit betekent dat ze gedurende de overeengekomen looptijd niet zal veranderen. Let op, bij dergelijke contracten kan er nog steeds in de algemene voorwaarden worden aangegeven dat de kosten kunnen worden aangepast in bepaalde, bijzondere situaties. Omwille van deze reden wordt het altijd sterk aangeraden om goed de algemene voorwaarden te controleren vooraleer over te gaan tot het afsluiten van een nieuw energiecontract.
Prepaid energie of afrekening op basis van het werkelijke verbruik
De meest recente van alle energiecontracten op de Nederlandse markt is ongetwijfeld de prepaid energie optie. Door gebruik te maken van deze optie is het net als bij mobiele telefonie zo dat je er voor kiest om op voorhand een bepaald bedrag toe te voegen aan je energietegoed. Wanneer dit tegoed bijna is opgebruikt ontvang je van de energieleverancier in kwestie de melding dat je het saldo moet opwaarderen. Het belangrijkste voordeel van dit type energiecontract is uiteraard terug te vinden in het feit dat je altijd een goed zicht blijft hebben op je energieverbruik. Bovendien kan je ook nooit achteraf geconfronteerd worden met vervelende verrassingen. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Een vergelijkbaar contract als prepaid energie is deze waarbij er een maandelijkse afrekening gebeurt op basis van het werkelijke verbruik. Ook bij dit type energiecontract geldt dat je altijd precies weet hoeveel je kwijt bent aan energie en je geen hoge eindafrekening hoeft te vrezen. Eén van de aanbieders in Nederland die deze opties aanbiedt is het zogenaamde EnergieFlex. Verwacht wordt dat er naar de toekomst toe nog wel meer energieleveranciers voor zullen kiezen om deze interessante opties aan te bieden aan hun klanten.
Kiezen voor een energiecontract met vaste of variabele kosten?
Tot slot rest voor veel mensen nog de vraag of ze er nu het best aan doen om te kiezen voor een energiecontract met een vaste of met een variabele rente. In principe valt er voor beide opties wel iets positief te zeggen. De uiteindelijke keuze is dan ook altijd sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Een energiecontract met vaste kosten is interessant omdat je niet voor vervelende verrassingen kan komen te staan achteraf. Echter betaal je per definitie altijd meer dan wanneer je kan rekenen op gunstige omstandigheden bij een flexibel contract met een variabele energieprijs. Beide opties kunnen dus best interessant zijn waardoor je uiteindelijke keuze veelal zal worden gebaseerd op je persoonlijke voorkeur.